Ружић: Наставићемо да помажемо манифестације у Србији

Јуче је на Горанском гају, крај Смедерева, одржана деветнаеста „Косидба на Плавинцу“ са тачно 200 пријављених косача, што је својеврстан рекорд ове манифестације.

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије, Бранко Ружић, отварајући манифестацију позвао је организаторе и учеснике да и наредних година наставе са чувањем од заборава народних вештина и обичаја уз ову и сличне активности.

„Настојаћемо да у складу са процедуром наставимо да помажемо не само ову, него и многе друге манифестације. Прошле године смо у том фонду имали 10 милиона динара, а ове године 320 милиона. Од тих средстава, 21 милион је намењен је оваквим манифестацијама. Од тог 21 милиона за финансирање манифестација, једна од активности јесте и „Косидба на Плавинцу“ за коју је Министарство на чијем сам челу извдојило 1,5 милиона динара. То нису занемарљива средства, али су у сваком случају заслужена“, истакао је министар Ружић.

Министар је потом обишао и тезге на којима су изложене рукотворине жена из околине Смедерева, али и других делова Србије и региона, истакавши важност такве врсте занатства, јер се на тај начин штите наша културна добра и преношењем културног наслеђа на млађе нараштаје негује наш национални идентитет.

44 comments