Realizacija ovog projekta – jačanje sistema nacionalne bezbednosti Republike Srbije

Dr Vesna Ivković, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije, govorila je u sredu, 16. maja, o Predlogu zakona o posebnim uslovima za realizovanje projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

 

Poštovani predsedavajući, poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane kolege poslanici, govoriću kratko o Predlogu zakona o posebnim uslovima za realizovanje projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

i biće realizovano u fazama.

Pripadnici snaga bezbednosti, kao i penzioneri koji su ranije pripadali istim, ostvarivaće pravo na kupovinu stana pod povoljnim uslovima uz ispunjenje uslova propisanih ovim zakonom i aktima koje donosi ministar.

Imajući u vidu značaj i odgovornost posla koji pripadnici snaga bezbednosti obavljaju, njihov značaj za bezbednost čitave države, a isto tako da najveći broj među istima decenijama nisu uspeli da trajno reše stambeno pitanje, odlučeno je da se ovaj problem sistemski reši.

Naime, neophodnost za donošenje posebnog zakona ogleda se u tome da se realizacijom projekta počinje istovremeno na više različitih lokacija, u više gradova, što zahteva sistemsko rešavanje svih pitanja i prevazilaženje problema koji se mogu javiti u samoj realizaciji.

Napomenuću da je značaj rešavanja stambenih potreba pripadnika snaga bezbednosti veliki i zato ovaj zakon ima za cilj uspešnu i efikasnu realizaciju samog projekta.

Značajno je i to što, sa aspekta ustavnosti, donošenje ovog zakona, koji je po svojoj pravnoj prirodi leks specijalis, u odnosu na druge zakone nije odstupio od osnovnog ustavnog načela o zaštiti, koja je propisana članom 58. Ustavom Republike Srbije.

Bitno je napomenuti da će se realizacijom projekta uticati na rast BDP u oblasti građevinarstva, upošljavanje domaće građevinske industrije i rast broja zaposlenih.

Bitna stavka u zakonu je i obavezno učešće domaćih privrednih subjekata, rast PDV, porez prihoda od poreza na imovinu, skraćenje i umanjenje administrativnih postupaka.

I da zaključim, svi pripadnici snaga bezbednosti, imaće priliku da pod jednakim i povoljnim uslovima reše svoje stambeno pitanje uz ispunjenje uslova propisanih ovim zakonom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *