У Смедереву обележен 9. мај – Дан победе у Другом светском рату

Чланови Председништва Социјалистичке партије Србије у Смедереву данас су положили венце испред споменика Три хероја у Смедереву поводом обележавања Дана победе у Другом светском рату.

Венце су положили  Јелена Којић, потпредседник Градског одбора СПС-а у Смедереву, Немања Ивошевић секретар Извршног одбора Градског одбора СПС-а у Смедереву и Митар Гегић, председник Социјалистичке омладине Смедерева.

Међу присутнима су били и први подпредседник Градског одбора СПС-а и посланик СПС-а у Народној скупштини Републике Србије др Весна Ивковић, Првослав Недељковић, потпредседник Градског одбора СПС-а у Смедереву, Бранче Стојановић, потпредседник Скупштине града Смедерева и члан ИО ГО СПС-а у Смедереву, Милован Костић, члан ИО ГО СПС-а у Смедереву и Драган Станић, члан ИО ГО СПС-а у Смедереву, Tијана Огњановић, члан ГО СПС Смедерево као и многобројни чланови и симпатизери СПС-а.

Присутнима се обратила Радмила Лукић, представник Градског одбора СУБНОР-а.

Деветог маја 1945. капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе. Девети мај се обележава и као Дан Европе.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер тог је дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Први кораци на том путу били су формирање посебних, наддржавних тела у области производње и дистрибуције челика и угља, а Шуман је првенствено имао у виду односе Француске и Немачке.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. у холандском градицу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Уговор о оснивању Европске заједнице за угаљ и челик потписале су Француска, Савезна Република Немачка, Италија, Данска и земље Бенелукса – Белгија, Холандија и Луксембург, а Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања ССумановог плана, 9. мај, обележава као Дан Европе.

Иначе, уговор о ЕУ, познат и као Уговор из Мастрихта од 7. фебруара 1992, ступио је на снагу 1. новембра 1993. године и утврдио је три стуба ЕУ: наднационални, заједничку спољну и безбедносну политику и сарадњу у области правосуђа и у унутрашњим пословима.

Европску унију данас чини 28 држава, у којима живи око пола милијарде људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *